Praktijk fysiotherapie 't Oude Dorp
Fysiotherapie 't Oude Dorp
Dorpsstraat 139
2992 BD Barendrecht
Tel.:0180 618021

Fascia Therapie

Fascia of connective tissue is een andere woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, botten en zenuwen omgeeft en de vloeibare gel tussen deze vliezen. De vliezen zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken, de gel maakt het mogelijk dat bewegingen soepel verlopen (tensegrity & fascia). Fascia bevat veel meer zenuwuiteinden ('sensoren') dan spier of bot. Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia.

De behandeling zorgt veelal direct voor verlichting en leidt tot vermindering of volledige oplossing van uw klacht.

Fascia / Connective Tissue (level 1 en 2) ad modum Willie Fourie

Willie Fourie was een fysiotherapeut uit Zuid-Afrika die veel (snijzaal)onderzoek heeft gedaan naar de relatie tussen lichamelijke klachten en anatomische structuren op het niveau van de fascia. De fascia is een bijzonder bindweefsel dat ligt rond spieren, botten en gewrichten. De fascia geeft ondersteuning en bescherming aan de lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam (Tensegrity).

Als de fascia ‘ontspannen’ is en goed voorzien van gebonden ‘water’ kan het lichaam optimaal functioneren. De fascia zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt en over elkaar en met elkaar (ver)glijdt.

Fascia maakt dus alle bewegingen makkelijker in het lichaam. Door een trauma, een blessure, langdurige overbelasting, littekens, bestraling maar zeer zeker ook door stress kan de fascia onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden waardoor alle andere lagen (de huid, spieren en gewrichten) die verbonden zijn met deze fascia ook minder goed functioneren t.o.v. elkaar. Dit kan zich uiten in pijn, stijfheid en oedeem.

Het lichaam heeft een zelf-herstellend vermogen en zal normaal gezien een dergelijke verstoring weer oplossen. Als dit niet gebeurt door onder andere littekenweefsel, fibrosering (na bv. bestraling) of en/of stress kan met behulp van fascia-technieken de plasticiteit van het weefsel verbeteren.

De myofasciale behandeling bestaat uit een specifieke massagetechnieken waarbij uw huid en de onderliggende lagen in verschillende richtingen worden bewogen en gerekt.

Effecten van Fascia-technieken

De myofasciale behandeling bestaat uit een specifieke massagetechnieken waarbij uw huid en de onderliggende lagen in verschillende richtingen worden bewogen en gerekt.

Fascia TherapieDe behandeling zorgt veelal direct voor verlichting en leidt tot vermindering of volledige oplossing van uw klacht.

Fascia Therapie Een effectieve manier van fascia (bindweefsel) mobilisatie is met behulp van een foamroller.