Deze therapievorm richt zich op de behandeling van oedeem / vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem.
We maken onderscheid in een primair en een secundair lymfoedeem.
Primair lymfoedeem is een aangeboren stoornis in de capaciteit van het lymfestelsel.
Secundair lymfoedeem is een verworven aandoening. Dit komt voor na (oncologische) operaties, waarbij de lymfeklieren geheel of gedeeltelijk zijn weggehaald en na radiotherapie (bestraling). Bijvoorbeeld patiënten met lymfoedeem in de arm ten gevolge van een (gedeeltelijke) borstamputatie, lymfoedeem in het gelaat als gevolge van een operatie en nabehandeling bij slokdarmkanker.
Klachten bij oedeem zijn naast de omvangtoename bijvoorbeeld ook:
Voorafgaande aan de behandeling wordt een omvangsmeting gedaan, die later in de therapie wordt herhaald om te kijken of de behandeling het gewenste resultaat heeft gehad.
Met manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek), compressietherapie (zwachtelen), en het geven van adviezen en oefentherapie, wordt het oedeem behandeld.
Vaak wordt na deze behandeling, wanneer het oedeem is afgenomen, het advies gegeven om een therapeutisch elastische kous te dragen.
![]() |
![]() |
|
Therapeutisch elastische beenkousen bij lipo-lymfoedeem | Therapeutisch elastische armkous bij lymfoedeem na een borstamputatie |
Naast het behandelen van het oedeem houdt de oedeemtherapeut zich ook bezig met:
Lymfoedeem in de linker voet
lymfoedeem in de linker hand